O związkach zawodowych ze studentami. (21.12.2017)

21122017studenci20 grudnia odbyło się spotkanie ze studentami 4 i 5 roku Wydziału Historii Uniwersytetu A. Mickiewicza w Poznaniu poświecone współczesnej działalności związków zawodowych w ramach zajęć dydaktycznych: „Antropologia, partycypacja, demokratyzacja wiedzy”. Cykl zajęć pod kierownictwem dr Aleksandry Lis i dr Agaty Hummel został zainicjowany pod wpływem wcześniejszych spotkań z pracownikami Instytutu Antropologii Kultury na Wydziale Historii UAM dotyczących aktywizacji środowisk akademickich i popularyzacji idei aktywnego udziału w demokracji, w tym angażowania się w działalność związkową.

Współcześni studenci to często także osoby pracujące, ambitnie starające się o samodzielne utrzymanie w czasie studiów. Z racji wieku i preferencyjnych stawek zatrudniani są niestety najczęściej poprzez Agencje Pracy Tymczasowej czy outsourcing, często do prac na najbardziej toksycznych odcinkach produkcji lub w najmniej korzystnych godzinach czasu pracy, o czym nie są przez nikogo informowani lub wręcz zostają postawieni przed koniecznością podpisania zgody na takie warunki.

Temat praw pracowniczych, przepisów bhp i ich egzekwowania, który odbierany był początkowo przez studentów jako abstrakcyjny i daleki ich doświadczeniom okazał się jak najbardziej aktualny o czym przekonała się w czasie spotkania prowadząca Agnieszka Mińkowska p.o. pełnomocnik ds. bhp NSZZ „Solidarność”.

Ze spontanicznych relacji studentów z sali, opowiadających o skandalicznych warunkach ‘pracy z outroursingu’ np. w firmach sprzątających hale produkcyjne największych koncernów (gdzie istnieje realne ryzyko narażeń na szkodliwe czynniki chemiczne i biologicznie czynne), niestety wyłonił się obraz nagminnego wykorzystywania przez pracodawców deregulacyjnych przepisów o Agencjach Pracy Tymczasowej czy outsorsingu w celach ‘optymalizacji kosztów’.

Tym razem - kosztem zdrowia studentów.

Spotkanie zakończyło się optymistycznym założeniem, że demokracja daje obywatelom prawo do działania na rzecz obrony ich praw, w tym praw pracowniczych i mimo nierównych szans warto z tego ustrojowego przywileju korzystać.

a.m.