Konkurs na murale rozstrzygnięty (04.06.2019)

04062019murale12 marca br. został ogłoszony konkurs na murale poświęcone historii "Solidarności". Pisaliśmy o tym solidarnosc.poznan.pl.

Kapituła Konkursu wybrała projekt, 9 wielkoformatowych murali, które zostaną namalowane na ścianach szczytowych bloków nr 2-5 oraz 17-21 na os. Wichrowe Wzgórze w Poznaniu. Tematyka murali miała być inspirowana historią NSZZ Solidarność, a zwłaszcza datami, których okrągłe rocznice będą obchodzone w najbliższych latach (okrągły stół, wybory czerwcowe, powstanie Solidarności, strajk w Stoczni, porozumienia sierpniowe itp.).

Pierwszą nagrodę zdobył projekt grupy artystycznej w skład, w której wchodzą:

Monika Rygielska
Agnieszka Skowrońska
Dominik Dziedzina

Laureaci otrzymali nagrodę finansową w kwocie 12 tys. złotych.

Pierwszy mural powstanie jeszcze w tym roku. Murale będą pojawiać się na budynkach cyklicznie, aż do 2024 roku. Pierwszym budynkiem, który zostanie ozdobiony muralem, będzie wieżowiec na os. Wichrowe Wzgórze 3.

Przewodniczącym kapituły konkursowej była legenda Solidarności Janusz Pałubicki. Konkurs powstał przy współpracy spółdzielni mieszkaniowej Poznań – Winogrady i Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.

2 murale

3 murale