Pikieta w Amazonie (16.07.2019)

16072019pikietaW poniedziałek 15 lipca br. przed firmą - magazynem Amazon POZ1 w podpoznańskich Sadach odbyła się pikieta. Pracownicy są w trakcie prowadzenia sporu zbiorowego, który nie toczy się po ich myśli.

Żądanie pracowników reprezentowanych przez NSZZ „Solidarność” i Inicjatywę Pracowniczą:

1. godne zarobki dla wszystkich pracowników: podwyższenie podstawowej stawki godzinowej do co najmniej 25 zł netto dla pracowników poziomu pierwszego (T1) przy zachowaniu równego poziomu wynagrodzeń we wszystkich magazynach wchodzących w skład pracodawcy; jak też zbiorowego regulowania wynagrodzeń w uzgodnieniu ze związkami zawodowymi;
  2. sprawiedliwa ocena pracownicza: bezterminowe zawieszenie Załącznika nr 3 do Regulaminu Pracy (zniesienia feedbecków) oraz rozpoczęcie procedury ustalania jego treści z obiema organizacjami związkowymi.
  3. stabilność zatrudnienia: zatrudnianie bezpośrednio przez pracodawcę, bez pośrednictwa agencji pracy tymczasowej i bez rocznych umów na czas określony

Akcja protestacyjna będzie trwać do podpisania porozumienia kończącego spór zbiorowy.
Będzie prowadzona w sposób niezagrażający życiu lub zdrowiu ludzkiemu, bez przerywania pracy, z zastrzeżeniem przestrzegania obowiązującego porządku prawnego, a nadto z poszanowaniem mienia pracodawcy i innych pracowników.

Polegać będzie ona na:

1. rozpowszechnianiu materiałów związkowych dotyczących sporu zbiorowego oraz zgłoszonych w nim postulatów wśród pracowników zakładu pracy zarówno przed wejściem do zakładu pracy jak też wewnątrz zakładu pracy poprzez ich udostępnianie w pomieszczeniach socjalnych;
  2. oflagowaniu zakładu pracy;
  3. wywieszanie transparentów;
  4. umieszczaniu emblematów związkowych (plastikowych chorągiewek) na stołach umieszczonych w kantynach;
  5. rozmieszaniu plakatów wewnątrz zakładu pracy;
  6. rozpowszechnianiu wśród pracowników emblematów związkowych;
  7. organizowanie pikiet.

Wyżej wskazane sposoby prowadzenia akcji protestacyjnej nie muszą występować stale oraz łącznie. Strona związkowa zamierza współpracować z pracodawcą w kwestii bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników podczas trwania akcji protestacyjnej, jak też w zakresie ochrony mienie pracodawcy.

facebook.com/solidarnosc.poznan/