Ankieta - Solidarność w 1980 (19.07.2019)

19072019ankieta1980W roku 2020 przypada okrągła, 40. rocznica podpisania Porozumień Sierpniowych, a tym samym narodzin NSZZ „Solidarność”. Od tamtego czasu pojawiło się sporo publikacji naukowych dotyczących powstania i działalności Związku. Są jednak wydarzenia w naszej, związkowej historii, które nie zostały w sposób kompleksowy i rzetelny opracowane.

Intencją Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” jest, by w formie kolejnych Zeszytów Historii NSZZ „Solidarność” Regionów: Wielkopolskiego, Leszczyńskiego i Pilskiego (tworzących obecnie jeden Region Wielkopolska), wydać materiał dokumentujący działalność organizacji zakładowych w roku 1980 oraz ustalić listę delegatów na nasze I Walne Zebranie Delegatów. Dla usprawnienia i ujednolicenia tego opracowania przekazujemy w załączeniu ankietę.

Bardzo proszę wszystkich, którzy wówczas współtworzyli „Solidarność” w zakładach pracy o wypełnienie tej ankiety. W ten sposób, każdy z nas będzie w istocie współtworzył wspomniane wyżej Zeszyty, a nade wszystko przyczyni się do udokumentowania historii NSZZ „Solidarność”, jednej z najpiękniejszych kart w współczesnych dziejach historii narodu polskiego.

Apeluję również o włączenie się w zbieranie informacji do organizacji zakładowych powstałych w latach późniejszych. Z pewnością wśród członków naszych rodzin lub znajomych są osoby, które pracowały lub zakładały Związek w tamtych latach.

Wiele z wówczas funkcjonujących zakładów pracy obecnie nie istnieje, zmieniło nazwy lub formy organizacyjne, dlatego każdy kontakt z tymi osobami ma duże znaczenie dla opisania historii „Solidarności” naszego Regionu.

Jarosław Lange
Zarządu Regionu Wielkopolska