Filtr
  • Odeszła Teresa Stawska

16112018TSPrzez wiele lat niestrudzenie pomagała działaczom związkowym w pokonywać niełatwe meandry księgowości. Zawsze pogodna i życzliwa, pełna spokoju i życiowej mądrości.

Pożegnamy Terenię we wtorek 20 listopada 2018 r.. Msza św. zostanie odprawiona o godz. 11.00 w kościele Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny w Poznaniu, os. Bohaterów II Wojny Światowej 88. Pogrzeb odbędzie się tego samego dnia o godz. 13.10 na cmentarzu junikowskim.

• Nagroda im. Stanisława Taczaka dla Leszka Dąbrowskiego

solidarnoscDecyzją burmistrza laureatami tegorocznej edycji nagrody zostali: poseł Tadeusz Dziuba, działacz jarocińskiej Solidarności Leszek Dąbrowski oraz regionalista Wojciech Talaga wraz z uczniami Zespołu Szkół nr 3 w Jarocinie, Stowarzyszeniem Kibiców Lecha Poznań, Stowarzyszeniem „Jedność” i Organizacją Harcerską "Rodło" im. Szarych Szeregów.

• Jarocin dla Niepodległej

13112018JarocinW Jarocinie powstanie rozpoczęło się w nocy z 8 na 9 listopada przejęciem koszar, następnie dworca i urzędów, dlatego też jarocińskie obchody rozpoczynaja się u nas akcją „Obudzić śpiących”, podczas której od godz. 04.00 rano na dworcu PKP harcerze, grupa rekonstrukcyjna, klasy mundurowe i wojsko rozdają podróżnym rozetki i ulotki informacyjne o powstaniu.

• Dla Niepodległej

13112018niepodlegloscW przeddzień wielkiego narodowego święta Akademicki Klub Obywatelski im. śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego, Komisja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w UAM oraz Wydawnictwo Zysk i Spółka zaprosili Wielkopolan na Koncert Niepodległościowy. Chociaż podobne odbywają się już od ośmiu lat, ten zorganizowany dla uczczenia 100. rocznicy wybuchu powstania wielkopolskiego i 100. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości był szczególnie uroczysty.

• Święto Niepodegłości w Oddziale Piła

11132018XIPilaW sobotę 10 listopada Poczet Sztandarowy Oddziału Piła oraz Przedstawiciele Organizacji z Trzcianki uczestniczyli w uroczystym odsłonięciu Pomnika Niepodległości, który powstał dzięki Społecznemu Komitetowi Budowy Pomnika Niepodległości w Trzciance. Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność” udzielił także wsparcia Komitetowi w budowie Pomnika.

W niedzielę 11 listopada delegacja z Oddziału Piła uczestniczyła w uroczystościach zorganizowanych w Pile przez Prezydenta Miasta. Przedstawiciele Organizacji Oddziału złożyli wiązankę kwiatów pod Pomnikiem na Placu Zwycięstwa.

• Flagi na 100-lecie odzyskania Niepodległości

08112018niepodleglaZarząd Regionu Wielkopolska NSZZ ,,Solidarność'' apeluje do wszystkich członków i sympatyków Związku o uczczenie 100-lecia odzyskania niepodległości w dniu 11 listopada 2018 r. przez wywieszenie flagi narodowej w miejscu zamieszkania. W tym wyjątkowym dniu, mamy szansę okazać naszą radość i dumę z faktu, że żyjemy w wolnej Polsce, a wszystkim, którzy się do tego przyczynili, możemy w ten symboliczny sposób podziękować.

• Szlakiem męczeńskiej śmierci ks. Jerzego

08112018ks JerzyJuż po raz szesnasty członkowie „Solidarności” z Wrześni wyruszyli 20 października br. na pielgrzymkę szlakiem męczeńskiej śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki. Trasa wiodła sprzed kościoła p.w. św. braci Męczenników w Bydgoszczy, gdzie po raz ostatni ks. Jerzy wraz z proboszczem tej świątyni ks. Romualdem Biniakiem odprawił Mszę św. Kolejnym etapem peregrynacji był Górsk - miejsce uprowadzenia Kapłana, a następnie Toruń oraz zapora wodna pod Włocławkiem – gdzie zmasakrowane ciało księdza wrzucone zostało do Wisły.

• NSZZ "Solidarność" weźmie udział w Marszu Niepodległości

07112018mnNSZZ Solidarność oficjalnie weźmie udział w warszawskim Marszu Niepodległości organizowanym przez Stowarzyszenie Marsz Niepodległości. To element obchodów ogłoszonego przez Związek Roku Solidarności dla Niepodległej. Solidarność była zwieńczeniem polskiej drogi do wolności, dlatego 11 listopada nie może nas zabraknąć na ulicach Warszawy - powiedział przewodniczący związku Piotr Duda.

• Pracownicze Plany Kapitałowe

05112018ZRO korzyściach wynikających z przystąpienia do Pracowniczego Planu Kapitałowego oraz Pracowniczego Programu Emerytalnego mówili dzisiaj na spotkaniu z Zarządem Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" prof. nadzw. dr hab. Marek Szczepański z Politechniki Poznańskiej oraz Ewa Dutkiewicz.

• 1 listopada

311020181XI„Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci”
    Wisława Szymborska

Zapraszamy wszystkich na chwilę zadumy i wspólne zapalenie zniczy pod Pomnikiem Poznańskiego Czerwca 1 listopada o godzinie 9.00.