Filtr
  • 63 rocznica Poznańskiego Czerwca 1956 r.

11062019Czerwiec56Program obchodów 63. rocznicy Poznańskiego Czerwca 1956 r.

• Prośba o pomoc

17062019pomocKoleżanki i Koledzy,

zwracam się do Was z prośbą o pomoc finansową dla Bartosza Urbańskiego, członka naszej Organizacji.

• NABÓR NA SZKOLENIE "Redagowanie internetowych stron związkowych"

solidarnoscKoleżanki i Koledzy,

Dział Szkoleń Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" zaprasza do udziału w szkoleniu z redagowania stron internetowych organizacji.

• 7. PKO Półmaraton Solidarności w Lublinie

11062019polmaraton1 czerwca 2019r. biegacze NSZZ Solidarność Region Wielkopolska, w składzie Grzegorz Jezierski, Krzysztof Aleksandrowicz, Adrian Łukasik i Adam Miczyński, reprezentowali nasz Region podczas 7. PKO Półmaraton Solidarności w Lublinie. Największe nadzieje na sukces sportowy pokładane były w Grzegorzu, który wrócił do biegania po kilkumiesięcznej przerwie spowodowanej kontuzją. Obecna forma Grzegorza pozwoliła na zajęcie 2. miejsca w kategorii wiekowej oraz na uplasowanie się tuż za podium w kategorii Członków Solidarności – gratulacje!

• Oddział w Pile

solidarnoscW dniach 13-14 czerwca 2019 r. oraz 19-23 czerwca 2019 r. biura Regionu Wielkopolska - Oddział w Pile będą zamknięte.

• Konkurs na murale rozstrzygnięty

04062019murale12 marca br. został ogłoszony konkurs na murale poświęcone historii "Solidarności". Pisaliśmy o tym solidarnosc.poznan.pl.

Kapituła Konkursu wybrała projekt, 9 wielkoformatowych murali, które zostaną namalowane na ścianach szczytowych bloków nr 2-5 oraz 17-21 na os. Wichrowe Wzgórze w Poznaniu. Tematyka murali miała być inspirowana historią NSZZ Solidarność, a zwłaszcza datami, których okrągłe rocznice będą obchodzone w najbliższych latach (okrągły stół, wybory czerwcowe, powstanie Solidarności, strajk w Stoczni, porozumienia sierpniowe itp.).

• Co najmniej 2520 zł brutto

29052019min22 maja ogólnopolskie centrale związków zawodowych (NSZZ ,,Solidarność, OPZZ i FZZ) zawarły porozumienie, w którym postulują wzrost płacy minimalnej w 2020 r. o 270 zł  - po podwyżce wyniesie 2520 zł. Zaproponowano także podwyższenie wynagrodzeń w sferze budżetowej o 15 proc.

• "Macierzynstwo - Rodzina" - odsłonięcie pomnika w Pile

26052019pilaW Dniu Matki, w Pile z inicjatywy Stowarzyszenia EFFATA, NSZZ „Solidarność” Oddział Piła i Organizacji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w Szpitalu Powiatowym w Pile odsłonięto pomnik autorstwa rzeźbiarza Marka Brose – Kwasigrocha „Macierzyństwo - Rodzina”.

• Noc muzeów z protestem w tle

21052019pikieta19 maja z okazji Nocy Muzeów Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w Muzeum Narodowym w Poznaniu zorganizowała pikietę przed gmachem głównym przy Al. Marcinkowskiego, aby przypomnieć o niskich zarobkach w instytucjach kultury.

Nasze płace, pomimo podwyżek, są ciągle niższe niż średnia krajowa, a wiele osób zarabia na poziomie minimalnej pensji. Koszty utrzymania rosną natomiast gwałtownie.

• Nie może zabraknąć „Solidarności”

21052019SwietoMetropolita Warszawski Kardynał Kazimierz Nycz zaprasza 2 czerwca członków Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność” na Święto Dziękczynienia do Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie. Tegoroczne hasło brzmi: „Dziękujemy za wielkich pasterzy – Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego”.