Filtr
  • Spotkanie noworoczno – opłatkowe w Lesznie 2019

18012018leszno15 stycznia br. odbyło się noworoczne spotkanie opłatkowe w Oddziale Leszczyńskim. Tradycyjnie rozpoczęło się modlitwą prowadzoną przez ks. Leszka Woźnicę z Kongregacji Oratorium św. Filipa Neri Sanktuarium Świętogórskie i ks. Kanonika Grzegorza Robaczyka.

• SZKOLENIA luty - czerwiec 2019

szkoleniaZachęcamy do zapoznania się z aktualną ofertą szkoleń na sezon luty - czerwiec 2019 r.

• Wielkopolska Solidarność gra dla WOŚP:-)

10012019wospNa licytację przeznaczyliśmy wyjątkową piłkę nożną wykonaną z... drewna:-) Piłkę dostał w 2006 roku w Walencji przewodniczący Jarosław Lange od hiszpańskich związkowców. Futbolówka jest pamiątką z mistrzostw świata w Korei i Japonii w 2002 roku. Fani piłki kopanej będą mogli ją wylicytować w najbliższą niedzielę 13.01 podczas 27 finału WOŚP w poznańskim "Zamku". Serdecznie zapraszamy:-)

• Zbiórka dla Członka Związku poszkodowanego w pożarze

pomocWieczorem 31 grudnia 2018 r. w wyniku pożaru uległ zniszczeniu dom naszego kolegi ze spawalni, Tomasza Chudzińskiego, w którym mieszkał wraz z rodziną (żona oraz 2 dzieci w wieku 13 i 16 lat).

• Wiersze „Przyjaciela Solidarności”

08012019wiersze„Moje wiersze” Aleksandry Bogdan, to niepowtarzalny, pełen emocji, dziennik wierszy, w którym autorka - opiewa swą miłość do Ojczyzny. To teksty patriotyczne, nierzadko patetyczne i narracyjne osadzone w historii 100-lecia Niepodległej, pisane z serca, bardzo osobiste i pełne nadziei.

Nie brak w tomiku wierszy lirycznych opisujących piękno przyrody, a także wierszy refleksyjnych, w których ujawnia się wrażliwość poetycka autorki. W wydaniu dziennika uczestniczyła Wielkopolska Solidarność.

• Apel o pomoc!

pomocCześć,
    nazywam się Marek Libront, jestem członkiem NSZZ Solidarność w SeaKing Poland, a jednocześnie jej członkiem założycielem.
    Od 1996 r. pełniłem różne funkcje związkowe obecnie pełnię funkcje Przewodniczącego organizacji zakładowej.
    W listopadzie 2017 r. zdiagnozowano u mnie stwardnienie zanikowe boczne SLA ALS.

• Uwaga ważny komunikat!

04012019zzZ dniem 1  stycznia 2019 roku weszła w życie nowelizacja ustawy o związkach zawodowych (ustawa z dnia 5 lipca 2018 roku o zmianie ustawy o związkach zawodowych- Dz.U. 2018 poz. 1608). Szerzej o wprowadzonych zmianach pisaliśmy: https://solidarnosc.poznan.pl/ oraz https://solidarnosc.poznan.pl/

• Oddział w Lesznie - Upamiętnienie ofiar Powstania Wielkopolskiego

02012018lesznoRegion Wielkopolska NSZZ "Solidarność" Oddział w Lesznie co rocznie upamiętnia obchody wybuchu Powstania Wielkopolskiego. Ostania uroczystość miała miejsce 27 grudnia 2018 r. na cmentarzu parafialnym, gdzie znajduje się kwatera powstańców i poświęcony im pomnik.

Przemówienie wygłosił Wiceprezydent Miasta Leszna Piotr Jóźwiak, który na wstępie poinformował zebranych o udziale Prezydenta Miasta Leszna Łukasza Borowiaka oraz Przewodniczącego Rady Miejskiej Leszna Tomasza Malepszego w poznańskich uroczystościach rocznicowych.

• Nowelizacja Ustawy o Związkach Zawodowych, cz. II

28122018ustawaCz.II „Zmiany w innych regulacjach dotyczących działalności związków zawodowych.”

W  eszłym tygodniu zostały opisane niektóre zmiany w ustawie o związkach zawodowych, które wejdą w życie w dniu 1 stycznia 2019 roku. Podstawowym celem zmiany ustawy jest umożliwienie przystąpienia do związków zawodowych osób świadczących pracę za wynagrodzeniem na innej podstawie niż stosunek pracy, np. osób zatrudnionych na podstawie umów cywilnoprawnych: zlecenia, o dzieło, o świadczenie usług, także osób prowadzących działalność gospodarczą tzn. samozatrudnionych. Jednakże ustawa zakłada także jeszcze inne zmiany, które są istotne dla prawidłowego funkcjonowania związków zawodowych.

• Życzenia Świąteczne

18122018SwietaCzas Świąt Bożego Narodzenia ma cudowną moc.
    Potrafi przemienić codzienność z całym jej bagażem emocji,
    spraw, obowiązków, radości, smutków, lęków oraz nadziei
    w chwilę radości i miłości.
    Wówczas zaczynamy lepiej rozumieć, jak ważny jest  uśmiech i dobre słowo, jak ważny jest drugi człowiek.
    Patrząc z tej perspektywy, nie bez znaczenia jest to,
    co myślimy, mówimy lub czynimy.
    Każda bowiem nasza aktywność nieustannie,
    ciągle na nowo, tworzy jakość naszego życia.

Życzę Wam zdrowych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia
    oraz szczęśliwego Nowego Roku 2019.

Jarosław Lange
    Zarządu Regionu