Filtr
  • Protest oświaty zawieszony – spór zbiorowy trwa

29042019oswiataTrwający przez blisko 3 tygodnie (od 8 do 27 kwietnia) strajk nauczycieli sparaliżował szkolnictwo niemal w całej Polsce. 25 kwietnia - na tydzień przed maturami i w przeddzień rozpoczęcia oświatowego okrągłego stołu - ZNP ogłosił zawieszenie strajku nie uzyskując niczego.

Decyzję o zawieszeniu strajku podjęła 26 kwietnia Komisja Międzyzakładowa Pracowników Oświaty i Wychowania Region Wielkopolska NSZZ „Solidarność” podkreślając jednocześnie, że spór zbiorowy z rządem trwa nadal.

• „Solidarność” miała rację!

29042019KSKrajowa Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” wynegocjowała m.in. 15-procentową waloryzację wynagrodzeń w tym roku, zmianę systemu wynagradzania i skrócenie ścieżki awansu zawodowego.

• Stanowisko KK w sprawie oświaty

29042019KKKomisja Krajowa obradująca w dniach 25-26 kwietnia br. w Szczyrku dokonała oceny stanu realizacji postulatów Związku z 11 grudnia 2018 r., a także akcji protestacyjnej w oświacie.

Porozumienie w sprawie podwyżek dla nauczycieli, podpisane przez przedstawicieli Krajowej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ Solidarność, w istotnej części jest realizacją stanowiska ubiegłorocznego Krajowego Zjazdu Delegatów oraz postulatów zgłoszonych w trakcie prowadzonego sporu zbiorowego – stwierdzono w stanowisku przyjętym podczas obrad KK.

• Wielkanoc 2019

17042019wielkanocWielkanoc to szczególny czas.
    Pozwala zatrzymać na chwilę pęd naszego codziennego życia.
    A tylko wówczas możemy zrozumieć sens naszej egzystencji.
    Jak ważny jest każdy dzień, jak ważny jest drugi człowiek,
    jak ważne są drobne rzeczy i sprawy, które nas otaczają.
    Wszystko bowiem co robimy, mówimy, a nawet myślimy
    odciska piętno, ale również tworzy, ciągle na nowo, jakość naszego życia.

• Międzyregionalna Sekcja Pracowników Oświaty Wychowania

oswiatawlkp2019Uchwały i apel przyjęte wczoraj przez Radę Międzyregionalnej Sekcji Pracowników Oświaty i Wychowania NSZZ "Solidarność" Region Wielkopolska.

• Manifestacja przed Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu

05042019uwPodwyżek dla pracowników sfery budżetowej domagali się członkowie wielkopolskiej „Solidarności” podczas manifestacji przed Urzędem Wojewódzkim w Poznaniu. Protest był częścią ogólnopolskiej akcji przeprowadzonej 4 kwietnia pod hasłem piątka „Solidarności” przed wszystkimi urzędami wojewódzkimi w kraju jako odpowiedź Związku na piątkę Kaczyńskiego.

• Jest piątka Kaczyńskiego, my domagamy się piątki Solidarności

04042019piatka"Jutro o godz. 15 przed Urzędami Wojewódzkimi organizujemy pikiety, by solidaryzować się z tymi, którzy potrzebują pomocy. Związek Zawodowy "S" jest w tych dążeniach zdeterminowany. Nie może być tak, że kosztem pozostałych zawodów jedna grupa otrzymuje podwyżki. To dla nas ważne, by rząd zrozumiał, że popełnił błąd podpisując porozumienie z jedną grupą zawodową. Do problemu trzeba podejść globalnie, bo inaczej zawsze będzie rozgoryczenie i niezadowolenie" - mówił przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda na specjalnie zwołanej konferencji prasowej.

• XX Pielgrzymka Solidarności do Lichenia

04042019Lichen27-28 kwietnia 2019 roku odbędzie się XX Ogólnopolska Pielgrzymka Solidarności do Lichenia, na którą zapraszają Komisja Krajowa oraz Zarząd Regionu Konińskiego NSZZ „Solidarność”.

• Piotr Duda w mocnym apelu do członków Związku!

03042019PDKoleżanki i Koledzy! Członkowie Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”!

Przez ostatnie lata wielokrotnie podkreślaliśmy, że dzięki narzędziom politycznym „Solidarność” zrealizowała wiele ważnych postulatów pracowniczych i społecznych.

• Szanowni Państwo

03042019W związku z ogólnopolską akcją protestacyjną NSZZ Solidarność organizowaną w czwartek przed urzędami wojewódzkimi, prosimy Państwa o nadesłanie kilku – kilkunastu zdjęć z wydarzeń. W miarę możliwości prosimy opatrzyć je krótkim opisem aby łatwiej je identyfikować (m.in. miejscowość). Zdjęcia mogą być wykonane smartfonem bądź aparatem fotograficznym i nadsyłane w formacie *jpg. W zamyśle naszym jest utworzyć jak najbardziej aktualną fotorelację z Polski. Zdjęcia prosimy przesyłać na adres: portal@tygodniksolidarnosc.com.