Filtr
  • „ANGIELSKI DLA ZWIĄZKOWCÓW” 2020/2021

kurs angielskiZapraszamy do skorzytania z 8-tej edycji kursu

ANGIELSKI DLA ZWIĄZKOWCÓW i SYMPATYKÓW na rok akademicki 2020/2021

Wszystkie poziomy, profesjonalni lektorzy i świetna atmosfera,
    popołudniowe godziny zajęć w salach Regionu Wlkp. NSZZ „Solidarność” w Poznaniu.
    Zachęcamy do udziału wszystkich zastanawiających się!
    Mamy też nadzieję, że nie zabraknie naszych stałych uczestników z lat ubiegłych.

• Święto Solidarności i Wolności

0408202040Świętujemy 40. rocznicę powstania NSZZ "Solidarność" w Regionie.

• SZKOLENIA wrzesień - listopad 2020

szkoleniaZachęcamy do zapoznania się z aktualną ofertą szkoleń na sezon wrzesiń - listopad 2020 r.

Prosimy o zapoznanie się z instrukcją korzystania z sal w czasie szkoleń.

• Bitwa Warszawska 13-25 sierpnia 1920

10082020bitwaSłowem wstępu do tematu Bitwy Warszawskiej i jej znaczenia dla Polski, Europy, a nawet i świata, niech będą opinie ówczesnych świadków oraz bliższych naszym czasom historyków, choć cały czas problematyka i znaczenie starcia sił polskich i bolszewickich na przedpolach Warszawy jest przedmiotem badań i sporów nie tylko historyków, lecz polityków, publicystów reprezentujących różne opcje i formacje polityczno- społeczne, niestety często przez wielu postępowych i nowoczesnych delikatnie mówiąc relatywizujących wysiłek ówczesnej odrodzonej Polski dla utrzymania niepodległości i wolności.

• Porozumienie i elektryczny "dostawczak" z Polski

29072020elektrycznyBranża motoryzacyjna szczególnie została dotknięta kryzysem związanym z koronawirusem. Na całym świecie spadła sprzedaż samochodów, wstrzymywana została produkcja pojazdów i części samochodowych. Przed trzema miesiącami pisaliśmy o sytuacji w poznańskiej fabryce Volkswagena, która po 5-tygdniowym postoju, w reżimie sanitarnym wznowiła działalność w niepełnym obłożeniu produkcji w trybie jednozmianowym.

• Bon rabatowy dla członków Związku

16072020bonZapraszamy do skorzystania z wypoczynku w ośrodkach DOMS w Zakopanem, Jarnołtówku i Spale. Z bonem zapłacicie Państwo o 200 zł mniej za wszystkie usługi świadczone w naszych obiektach, a w szczególności wyżywienie, noclegi oraz strefę relaksu.

• Zmiana terminu dyżuru radcy prawnego

paragrafDyżur radcy prawnego w Poznaniu planowany na czwartek 30 lipca 2020 r. jest przeniesiony na piątek 31 lipca 2020 r., godziny porad pozostają bez zmian.

• Narodziła się w Polsce...

13072020Wracamy do korzeni, powracamy do idei. Bohaterem spotu Instytutu Pamięci Narodowej jest społeczność zbiorowa, Polacy którzy w latach 80. powiedzieli systemowi: „NIE”. Zwykli ludzie przeciwstawili się komunistycznemu kolosowi. Udało się, bo byliśmy razem. Narodziła się w Polsce, w 1980 roku.

• Uwaga 10 lipca mija termin składania informacji do pracodawcy o liczbie członków organizacji

solidarnoscOd 1 stycznia 2019 r. zakładowe organizacje związkowe nie muszą co kwartał składać informacji o liczbie swoich członków. Obecnie informację tę składają co 6 miesięcy. Najbliższą pracodawca powinien otrzymać do 10 lipca 2019 r. - według stanu na 30 czerwca br. Organizacje, które nie spełnią tego obowiązku, do czasu jego wypełnienia stracą uprawnienia zakładowej organizacji związkowej. Ta sama sankcja grozi w przypadku, gdy pracodawca zgłosi zastrzeżenie co do liczby członków, a związkowcy nie wystąpią do sądu o ustalenie ich liczby.

• Posiedzenie wielkopolskiej sekcji pożarnictwa

08072020PSPW dniu 6 lipca 2020 roku odbyło się posiedzenie Rady Regionalnej Sekcji NSZZ "Solidarność" Pożarnictwa Wielkopolski. Na zaproszenie Przewodniczącego RS NSZZ "S" Pożarnictwa Wielkopolski Tomasza Lewandowskiego w spotkaniu wzięli udział: Przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska Jarosław Lange, Zastępca Przewodniczącego Patryk Trząsalski, Zastępca Wielkopolskiego Komendanta Wojewódzkiego PSP Bryg. Jarosław Zamelczyk, Przewodniczący KSP NSZZ Solidarność Bartłomiej Mickiewicz, KP PSP w Wolsztynie Roman Rembielak oraz kol. Piotr Kowalski z OZ NSZZ Solidarność w Żarach. Na spotkaniu omówiono wiele kwestii związanych z funkcjonowaniem KP/M woj. wielkopolskiego.