Filtr
  • Związki zawodowe to bezpieczniejsze warunki pracy

2104201728kwietnia28 kwietnia: Międzynarodowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków przy Pracy i Chorób Zawodowych.

Co roku na świecie dochodzi do 270 mln wypadków przy pracy, z czego 350.000 pracowników rocznie umiera w wyniku poniesionych obrażeń. To prawie 1000 zgonów pracowników dziennie!

W Polsce każdego roku około 300 osób umiera na skutek wypadków przy pracy.

• Porozumienie w Gaz-systemie oraz w Bridgestone Poznań

porozumieniePrzez ostatnie miesiące związki zawodowe działające w Gaz-systemie - NSZZ „Solidarność”, NSZZ „Przesył”, Związek Zawodowy Pracowników Operatora Przesyłu Gazu, Budowy i Eksploatacji Gazociągów – prowadziły z Pracodawcą długi i trudny dialog związany z wartościowaniem stanowisk pracy w Spółce.

• Wyższe składki ZUS od zleceń

10042018ZUSPiotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność oraz Marek Kowalski, przewodniczący Federacji Przedsiębiorców Polskich podpisali 5 kwietnia porozumienie w sprawie reform na rynku pracy. Sygnatariusze porozumienia postulują, by rząd jak najszybciej zajął się wprowadzeniem zmian w życie.

• Pielgrzymka do Lichenia

10042018Lichen„Maryjo składamy Ci stukrotne dzięki za 100-lecie odzyskania niepodległości Polski” - to hasło XIX Ogólnopolskiej Pielgrzymki do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski, na którą zapraszają do Lichenia Komisja Krajowa oraz Zarząd Regionu Konińskiego NSZZ „Solidarność”.

W sobotę 21 kwietnia o godz. 19.00 ks. Grzegorz Molewski poprowadzi Drogę Krzyżową.

• Stocznia Gdańsk wraca w polskie ręce

10042018stoczniaStocznię Gdańsk i spółkę GSG Towers kupuje Agencja Rozwoju Przemysłu.

28 marca br. zakończył się pierwszy, najważniejszy etap negocjacji dotyczących zakupu przez ARP należącej do ukraińskiego inwestora Stoczni Gdańsk i spółki GSG Towers. Strony podpisały porozumienie (tzw. term sheet), dotyczące głównych warunków finalnej transakcji.

• Wielkanoc 2018

egsJakże często codzienne obowiązki i tempo życia zacierają nam sens egzystencji. Tymczasem paradoksalnie, odnaleźć go można jedynie w drobnych rzeczach; w krótkiej chwili; w każdym spotkaniu z drugim człowiekiem; we wszystkim , co dzieje się tu i teraz…

Święta są czasem, w którym możemy to rozpoznać.

A wówczas za każdym razem, gdy tylko nam się to uda, nasze życie nabiera innego wymiaru …

• Odszedł Julian Zydorek

25032018JulianW sobotę 24 marca zmarł Julian Zydorek. Bardzo trudno będzie nam myśleć o Julianie - był…

Był jednym z tych działaczy wielkopolskiej Solidarności, dzięki którym Związek w naszym Regionie powstał i później trwał w czasie, gdy jego obrona wymagała poświęcenia. Wymagała odwagi, za którą płaciło się wysoką cenę – internowania, więzienia, ciągłej inwigilacji, pozbawienia pracy.

• Piła - odsłonięcie Pomnika Danuty Siedzikówny „Inki”

26032018InkaW niedzielę 25 marca Członkowie Oddziału Piła NSZZ „Solidarność” wraz z Pocztem Sztandarowym uczestniczyli w odsłonięciu Pomnika Danuty Siedzikówny „Inki”, który odsłonięto w Pile przy Kościele Świętej Rodziny.

• Zapraszamy na seminarium

21032018seminariumWydział Prawa i Administracji UAM w Poznaniu oraz Okręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu zapraszają na seminarium pt.: „Czym dla współczesnego człowieka pracy jest związek zawodowy”.

Wśród prelegentów będzie dr Jakub Szmit - przedstawicielem „Solidarności” w Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Pracy oraz Jarosław Lange – przewodniczący Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.

• Piotr Duda: Ta konferencja pokazała problem z pluralizmem związkowym

19032018Ikonferencja"To przełomowa chwila dla NSZZ Solidarność, bo ta konferencja pokazała jedno: jest problem z pluralizmem związkowym, jest dyskryminacja pracowników, którzy chcą zakładać związki zawodowe" - mówił przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda na konferencji prasowej podsumowującej debatę konstytucyjną "Wolność zrzeszania czy wolność zwalniania?".