Filtr
  • Podziękowanie dla Regionu za pomoc w walce z Covid-19

08062020podziekowanieJacek Jaśkowiak - Prezydent Miasta Poznania oraz Grzegorz Ganowicz - Przewodniczący Rady Miasta Poznania przekazali na ręce Jarosława Lange, przewodniczącego Zarządu Regionu Wielkoppolska NSZZ "Solidarność" podziękowania za wsparcie finansowe udzielone Wielospecjalistycznemu Szpitalowi Miejskiemu im. J. Strusia w walce z pandemią.

• "Dom z papieru" przed Volkswagenem

04062020vwPonad stu członków OM NSZZ „Solidarność” w Volkswagen Poznań, zebrało się 3 czerwca br. pod biurem Związku w Zakładzie nr 1 w Poznaniu-Antoninku, aby zaprotestować przeciwko obecnej sytuacji we wszystkich zakładach Volkswagen Poznań.

• Stanowisko Prezydium KK nr 5/20 ws. pracowników sektora finansów publicznych

solidarnoscPrezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” wyraża stanowczy protest przeciwko projektowanymw art. 58 ustawy odopłatach do oprocentowania kredytów bankowych udzielanych na zapewnienie płynności finansowej przedsiębiorcom dotkniętym skutkami COVID-19 oraz o zmianie niektórych innych ustaw, zmianom w art. 15 zzzzzo i art. 15 zzzzzzp ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. poz. 374, 567, 568, 695 i 875).

• Konkurs "Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy"

09042015sip konkursOkręgowy Inspektorat Pracy w Poznaniu i Zarząd Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” zapraszają do udziału w konkursie o tytuł: "Najaktywniejszy społeczny inspektor pracy".

Konkurs organizowany przez Państwową Inspekcję Pracy (www.pip.gov.pl) odbywa się na szczeblu okręgowych inspektoratów pracy. Celem konkursu jest promowanie najaktywniejszych społecznych inspektorów pracy w sferze ochrony pracy i praworządności w stosunkach pracy. Oczekiwanym rezultatem konkursu jest systematyczna poprawa stanu bezpieczeństwa pracy w zakładach.

• Bruksela blokuje pomoc dla polskich firm

25052020KK21 maja Związek zaapelował do przewodniczącej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen o jak najszybszą notyfikację Tarczy Finansowej Polskiego Funduszu Rozwoju skierowanej do dużych przedsiębiorstw.

• Pandemia w wielkopolskich zakładach pracy

12052020pandemiaPowolny powrót do normalności

Z informacji zebranych przez Zarząd Regionu wielkopolskiej "Solidarności" wynika, że mimo trudnej sytuacji związanej z pandemią koronawirusa, żadna z pół tysiąca komisji zakładowych nie zgłosiła zwolnień grupowych, ani utraty miejsc pracy związanej z likwidacją zakładu.

• 1 maja

01052020maj1 maja o godz. 12.00 przedstawiciele Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ "Solidarność" złożyli kwiaty pod pomnikiem Poznańskiego Czerwca 1956 r.

• Uwaga! Odwołane szkolenia

szkoleniaKoleżanki i Koledzy,

w związku z zagrożeniem epidemiologicznym, zgodnie z zaleceniem Głównego Inspektora Pracy, wszystkie szkolenia w bieżącym sezonie, tj. luty - czerwiec 2020 zostają odwołane.

• Stanowisko nr 1/2020

28042020tarczaKoleżanki i Koledzy,

przedstawiam stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” w sprawie sprzeciwu wobec proponowanych przez rząd RP zapisów tzw. tarczy antykryzysowej 3.

• Uwaga! Odwołane szkolenie

szkoleniaKoleżanki i Koledzy,

w związku z zagrożeniem epidemiologicznym, zgodnie z zaleceniem Głównego Inspektora Pracy, szkolenie "Rola przedstawicieli NSZZ „Solidarność” w procesie legislacji i stanowienia prawa pracy", planowane na 05-07 maja 2020 r., zostaje odwołane.