Filtr
  • XI edycja konkursu Pracodawca Przyjazny Pracownikom

PPPTrwa XI edycja konkursu "Pracodawca Przyjazny Pracownikom". Termin zgłaszania wniosków upływa 31 października 2018 r.

Kolejny raz Komisja Certyfikacyjna dokona oceny wniosków nadesłanych na konkurs m.in. biorąc pod uwagę przestrzeganie prawa pracy, zawieranie układów zbiorowych pracy, zatrudnianie pracowników na czas nieokreślony, uzwiązkowienie oraz funkcjonowanie rady pracowników.

• Na pięć lat …

kadencjaJuż nie na cztery, ale na pięć lat wybierać będziemy władze samorządowe. Czyli do 2023 roku. A moment decydujący dla wielu kandydatów do rad gmin, powiatów i sejmików nastąpi w niedzielę 21 października br. To bardzo ważna chwila dla rozwoju naszych „małych ojczyzn”, ponieważ decyzje lokalne dotyczące spraw dla nas ważnych zapadają właśnie na poziomie gminy, powiatu czy województwa.

• Karol Pabisiak uhonorowany

09102018order- Wszystko zawdzięczam NSZZ „Solidarność", bo to ona umożliwia mi działania patriotyczne, historyczne i społeczne – podkreśla Karol Pabisiak, odznaczony przez Prezydenta Andrzeja Dudę Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

• Pilnie potrzebna krew dla Rafała

04102018krewRafał Czekała, pracownik firmy Clavey Maintenance Service Sp. z o.o, uległ wypadkowi komunikacyjnemu. Przeszedł już jedną operację, czekają go jeszcze trzy. Koniecznie potrzebna jest krew. Można ją oddać w dowolnym punkcie krwiodawstwa podając imię i nazwisko Rafała oraz Szpital w Puszczykowie.

• Nie żyje nasz kolega Jarosław Wilner

29092018JWBył przewodniczącym Zarządu Regionu Wielkopolska Południowa NSZZ "Solidarność". W piątek 28 września zginął tragicznie w wypadku samochodowym.

• Podziękowania

25092018oswiataW imieniu pracowników administracyjno-obsługowych i nauczycieli bardzo serdecznie dziękuję organizacjom związkowym i sekcjom, które wsparły protest pracowników oświaty. Wasza obecność przed Ministerstwem Edukacji Narodowej, 15 września br. , jest dla nas bardzo ważna z wielu powodów a najważniejszym jest doświadczenie solidarności w „Solidarności”. Cieszymy się, że postulaty dotyczące wynagrodzeń, ale także warunków nauki i pracy, zyskały tak duże poparcie innych branż. Dziękujemy i deklarujemy, że gdybyśmy byli potrzebni możecie na nas liczyć.

• Zmiany w regulaminie bez zgody Związku

solidarnosc„Solidarność’’ w Solarisie sprzeciwia się jednostronnemu wprowadzeniu przez pracodawcę zmian do Regulaminu Pracy w zakresie monitoringu wizyjnego.

• Uwaga konkurs! Pomnik Wdzięczności w naszych sercach

24092018konkursJuż po raz kolejny Stowarzyszenie Społeczny Komitet Odbudowy Pomnika Wdzięczności w Poznaniu zaprasza dzieci i młodzież do udziału w konkursie, którego mottem jest Pomnik Najświętszego Serca Pana Jezusa. W tym roku hasło konkursu brzmi: „Pomnik Wdzięczności w naszych sercach i umysłach. Dziękujemy za 100 lat niepodległości naszej Ojczyzny”.

• „Protestujemy, ale ratujemy”

20092018kspch- Dobrze, że przyjechaliście upominać się o swoje prawa. Jesteśmy tu z wami, bo jesteśmy solidarni, jesteśmy Solidarność, jesteśmy związkiem dialogu, który negocjuje i rozmawia. Dzisiejsza pikieta jest rodzajem nacisku, jeśli ze strony pracodawcy nie będzie dialogu, to zorganizujemy dużo większy strajk – zapewnił Mirosław Miara, przewodniczący Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ Solidarność.

• Rabaty na stacjach paliw LOTOS dla członków Związku

17092018lotos kartaNSZZ „Solidarność” podpisał porozumienie z LOTOS, które umożliwi członkom posiadającym elektroniczną legitymację członkowską (ELC) zakup paliwa z rabatem.