Filtr
  • Obchody rocznicy "Solidarności"

020920193108Obchody 39 rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych w Poznaniu rozpoczęły się uroczystą Mszą św. w kościele oo. Dominikanów odprawioną pod przewodnictwem bp. Zdzisława Fortuniaka, któremu towarzyszyli kapelan wielkopolskiej „Solidarności” ks. kan. Tadeusz Magas oraz przeor Michał Śliż.

Następnie uczestniczący w liturgii politycy, samorządowcy, kombatanci, przedstawiciele organizacji związkowych poznańskich zakładów pracy przeszli pod pomnik Poznańskiego Czerwca 1956 r. W swoim wystąpieniu przewodniczący wielkopolskiej „Solidarności” Jarosław Lange powiedział, że 31 sierpnia 1980 roku w sercach milionów Polaków zrodziła się nadzieja na życie w wolnym kraju.

• Święto Solidarności - program uroczystości

sierpienOd 2005 r. dzień podpisania Porozumień Sierpniowych - 31 sierpnia - jest świętem państwowym - Dniem Solidarności i Wolności. Zarząd Regionu Wielkopolska zaprasza na obchody z okazji 39 rocznicy powstania „Solidarności”.

• SZKOLENIA październik - grudzień 2019

szkoleniaZachęcamy do zapoznania się z aktualną ofertą szkoleń na sezon październik - grudzień 2019 r.

• Festyn rodzinny Solidarności VW

27082019festynvwPonad 6000 osób wzięło udział w festynie, który dla członków Związku i ich rodzin zorganizowała Solidarność w Volkswagen Poznań. Był to czas spotkań w rodzinnym gronie, wspólnej zabawy i wysłuchania koncertów  polskich artystów m.in. Piękni i Młodzi. Dla dzieci przewidziano wiele atrakcji, m.in. malowanie buzi, dmuchane zjeżdżalnie, pokazy stuntu motocyklowego, stoisko VR oraz fotobudka. Wśród zaproszonych gości byli przewodniczący Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność” Jarosław Lange oraz Burmistrz Miasta i Gminy Kostrzyn Szymon Matysek.

• Ważny jest staż związkowy

solidarnoscOd 23 sierpnia 2019 r. obowiązuje przepis, który uzależnia status związku od liczby osób zrzeszonych w organizacji od co najmniej pół roku.

Na początku roku weszła w życie nowelizacja ustawy o związkach zawodowych, która wprowadziła zmianę dotyczącą częstotliwości informowania pracodawcy o liczbie członków zrzeszonych w danej organizacji związkowej.

• Pracownicy nagradzani za dojeżdżanie do pracy rowerem

27082019rowerTo nie kosmiczne marzenie ekologa, a praktykowany już sposób propagowania zdrowego stylu życia połączonego z dbałością o środowisko. Premię rowerową wypłacają firmy, urzędy, a nawet państwa.

Korzyści z używania roweru zamiast samochodu są nie do przecenienia. Rower nie emituje szkodliwych substancji, jest więc niezastąpiony w walce ze smogiem, nie hałasuje. Nie korkuje ulic i świetnie wpływa na naszą kondycję fizyczną. A wprowadzając dodatkową nagrodę pieniężną za dojeżdżanie do pracy rowerem, nie tylko nie traci się pieniędzy na przemieszczanie sięz domu do pracy i z powrotem, ale jeszcze na tym zarabia.

• Za nami 25. Orlen Maraton Solidarności

20082019Maraton2019To nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu stoczniowcom poległym w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracją dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. Na starcie stanęło blisko 950 biegaczy z 30 państw. W roku 2019 po raz pierwszy Maraton Solidarności patronatem objął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

• To już XII Parada Motocyklowa Solidarności!

12parada moto niepodlegla31 sierpnia 2019 r. ulice miasta Poznania opanują fani jednośladów. Podobnie jak w latach poprzednich liczymy na przyjazd ponad 400 maszyn. Parada będzie otwarta, nie zamykamy się na określone typy motocykli. Zapraszamy zrzeszonych i niezrzeszonych.
    Dla uczestników parady będzie czekał posiłek, a dla "plecaków" dodatkowo coś na ochłodę :)
    Oczywiście będą chusty parady i gadżety.

Czas przejazdu około 1 godz.

Przejazd po mieście został oficjalnie zgłoszony. Bezpieczeństwo zapewnią służby porządkowe.

START godz. 14.00 - Plac Wolności

• Związek zawodowy nowej generacji

12082019generacjaSzacuje się, że nawet 75 proc. prawa w Polsce wynika z członkostwa naszego kraju w Unii Europejskiej, stąd NSZZ Solidarność podejmuje działania skutkujące nie tylko wpływem na kształt unijnej legislacji, lecz również inwestując w swoich członków poprzez specjalnie przygotowane dla nich szkolenia. Jednym z takich szkoleń, jest kurs dla młodych liderów związkowych  - „European training for young trade union leaders” - dziewięciomiesięczne szkolenie, na które składają się 3 zagraniczne stacjonarne seminaria oraz dwa okresy pracy zdalnej, w trakcie której realizowane są projekty w międzynarodowych zespołach roboczych, których członkowie współpracują ze sobą wirtualnie osiągając realne efekty.

• Regionalna Sekcja Młodych poleca

05082019ksiazkiZaczytany Oddział

Ruszamy z kolejną akcją! Bardzo liczymy na Wasze zaangażowanie i pomoc.

Otóż… już jakiś czas temu powstał pomysł na stworzenie biblioteczki dla poznańskiego oddziału hematologiczno-onkologicznego dla dorosłych w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego, która jest tam bardzo potrzebna.

Mamy wstępną zgodę na taką biblioteczkę, mamy regał i teraz MUSIMY NAPEŁNIĆ GO KSIĄŻKAMI.