Festiwal Niepokorni Niezłomni Wyklęci (02.12.2019)

O Festiwalu

Ideą, która od początku przyświecała Festiwalowi Filmowemu Niepokorni Niezłomni Wyklęci, była chęć stworzenia przestrzeni, w której spotkać się mogą świadkowie naszej historii najnowszej, twórcy obrazów  filmowych inspirowanych dziejami walki o niepodległość w latach 1939-89 oraz widzowie poszukujący filmów o tej tematyce, chcący pogłębić znajomość czasów i ludzi skazanych przez propagandę PRL-u na zapomnienie.

Na Festiwalu NNW można zobaczyć, posłuchać i dotknąć historii; spotkać się bezpośrednio i porozmawiać z tymi, którzy nigdy nie pogodzili się ani z niemiecką, ani z sowiecką okupacją. Każdego roku Festiwal NNW odwiedza kilka pokoleń Polaków, a także goście z zagranicy. Obok środowisk polonijnych, przyjeżdżają świadkowie historii i twórcy z Europy środkowo-wschodniej czy wydawcy książek obcojęzycznych o historii Polski. Wnoszą oni do dyskusji o naszych dziejach szerszy kontekst i świeże spojrzenie.
Przy Festiwalu NNW powstał, wyjątkowy w skali całego kraju  Projekt Młodzi dla Historii, skierowany do młodzieży. Filmy ludzi młodych, sztuki teatralne oraz stylizacje modowe towarzyszą projekcjom profesjonalistów i są okazją do wzajemnych inspiracji. Młodzież może brać udział w warsztatach filmowych, teatralnych i charakteryzatorskich. Zawsze czekają na nich uznani filmowcy i twórcy, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Ważnym punktem Festiwalu NNW są spotkania branżowe – seminaria czy Pitching Forum. To publiczna prezentacja projektów filmów będących jeszcze w fazie przygotowań tzw. developmentu,  których twórcy poszukują środków na dofinansowanie produkcji i szeroką dystrybucję. Wysłuchują ich eksperci i redaktorzy zamawiający z  telewizji publicznej, telewizji komercyjnych oraz przedstawiciele instytucji publicznych, sponsorzy i dystrybutorzy.

Festiwal NNW to cztery dni wypełnione pokazami  filmów dokumentalnych i fabularnych, reportażami radiowymi, ciekawymi dyskusjami panelowymi, rozmowami o książkach historycznych. Towarzyszą mu wystawy, instalacje artystyczne i widowiska  muzyczne – posłuchać można takich indywidualności jak Jan Pietrzak, Leszek Możdżer czy zespół TSA.

Festiwal NNW działa przez cały rok. W kraju i zagranicą organizowane  są Retrospektywy, dające możliwość obejrzenia filmów i posmakowania atmosfery festiwalowej także tym ludziom, którzy nie mogli dotrzeć do Gdyni.

Idea

Projekt Młodzi dla Historii to wydarzenie towarzyszące Festiwalowi NNW.

Ideą Projektu MDH jest nie tylko upamiętnianie trudnej polskiej drogi do wolności, ale i rozbudzenie w młodym pokoleniu zainteresowania czy wręcz głodu jej poznania.

MDH to projekt artystyczno-edukacyjny, który co roku poszerza swoją ofertę programową, proponując nowe i coraz bardziej różnorodne możliwości prezentacji prac.

Głównym jego celem jest pokazanie w niekonwencjonalny często sposób, że nasza przeszłość jest niezwykle ciekawa, a historie, które skrywają rodzinne albumy mogą stać się inspiracją do stworzenia filmu, spektaklu teatralnego czy stylizacji modowej.

Festiwal NNW zachęca młodzież gimnazjalną i licealną do poszukiwania bohaterów lokalnych, przywracania ich pamięci zbiorowej, do pokazywania ludzi, którzy swoje życie poświęcili walce o wolną Polskę w mrocznych latach 1939-1989.

Dzięki uczestnictwu w jednym z czterech wybranych przez siebie modułów Projektu MDH: filmowym, teatralnym, stylizacyjnym lub inicjatywie społecznej, młodzi ludzie mogą w atrakcyjny i nowoczesny sposób zaangażować się w proces poznawania i upamiętniania losów bohaterów, tworząc swoje autorskie projekty.

Ważnym elementem Projektu MDH są konkursy, warsztaty z profesjonalistami i bezpośrednie spotkania ze Świadkami Historii. Obcując z bohaterami wydarzeń, młodzież ma szansę poznać i zrozumieć ich motywy działania, w żywy sposób dotknąć źródeł patriotyzmu i umiłowania Ojczyzny, nauczyć się historii naszego kraju bez nudnego wykuwania dat i nazwisk.

Uczestnicy Projektu MDH biorą udział w wielu aktywnościach festiwalowych – dyskusjach z historykami, publicystami, działaczami społecznymi. Współtworzą również projekty artystyczne i widowiska plenerowe oraz biorą udział w koncertach gwiazd jazzu, poezji śpiewanej czy rocka.

Projekt MDH kończy uroczysta Gala, podczas której autorzy najlepszych prac filmowych, teatralnych, stylizacji modowej oraz inicjatyw społecznych otrzymują cenne nagrody, a ich dzieła przez kolejne miesiące są prezentowane w wielu miastach Polski.

Retrospektywy

RETROSPEKTYWY, CZYLI FESTIWAL NNW WYRUSZA W TRASĘ.

Festiwal Filmowy Niepokorni Niezłomni Wyklęci odbywa się zawsze na przełomie września i października, jednak jego echa rozbrzmiewają przez cały rok. Jest to związane m.in. z festiwalowymi Retrospektywami. To forma Festiwalu NNW w wersji skróconej. Organizatorzy Retrospektyw jeżdżą po Polsce z wybranymi filmami prezentowanymi w Gdyni. Widzowie mogą liczyć także na niespodzianki w postaci pokazów specjalnych czy premier. Projekcjom towarzyszą liczne inicjatywy, jak np. warsztaty i konkursy filmowe oraz stylizacji modowych, a także konkurs teatralny w ramach projektu Młodzi dla Historii, wystawy, koncerty, żywe lekcje historii oraz warsztaty aktywizujące lokalne środowiska pozarządowe.

Retrospektywy są także okazją, aby podczas uroczystej Gali uhonorować bohaterów niepodległościowych i wolnościowych z danego regionu statuetkami: Sygnet Niepodległości oraz Drzwi do Wolności.

WIELE REGIONÓW, JEDNA IDEA.

Spotkania w ramach Retrospektyw stanowią niepowtarzalną szansę dla mieszkańców różnych regionów Polski na poznanie idei Festiwalu NNW oraz poczucie jego atmosfery, nawet jeżeli nie mogli uczestniczyć w nim w Gdyni. To również okazja, a zarazem ostatni moment, aby uhonorować żołnierzy czynu niepodległościowego walczących na danych terenach oraz tych, którzy im pomagali. Dzięki Retrospektywom rozgłos zyskują regiony ważne dla naszej historii, a pomijane w mediach głównego nurtu. Docenione zostają także oddolne inicjatywy edukacyjno-społeczne lokalnych działaczy. Każdego roku organizatorzy starają się zmieniać kierunek Retrospektyw, by dotrzeć do jak największej liczby zainteresowanych.

Po IX edycji Festiwalu NNW, która odbyła się w 2017 r., Retrospektywy odwiedziły 11 miast, m.in. Kraków, Lublin czy Wrocław, a także Polonię w Chicago. Wydarzenia mogły odbyć się dzięki grantowi  Fundacji PZU.

Po jubileuszowej X edycji festiwalu w roku 2018, organizatorzy Retrospektyw dzięki środkom celowym z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich postanowili dotrzeć do znacznie mniejszych miejscowości – liczących do 20 tys. mieszkańców, jak: Łochów, Wyszogród czy Stare Gałki.

Zaproszenia do organizacji Retrospektyw napływają do realizatorów z całej Polski!