Za nami 25. Orlen Maraton Solidarności (20.08.2019)

20082019Maraton2019To nie tylko impreza sportowa. To także okazja do oddania hołdu stoczniowcom poległym w Grudniu 1970 roku oraz strajkującym w Sierpniu 1980 roku. Inspiracją dla maratonu byli kurierzy, którzy przenosili meldunki między stoczniami Gdańska i Gdyni, dlatego bieg prowadzi przez całe Trójmiasto. Na starcie stanęło blisko 950 biegaczy z 30 państw. W roku 2019 po raz pierwszy Maraton Solidarności patronatem objął prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

Udział w biegu relacjonuje jeden z uczestników – Daniel Utrajczak.

Od kilku lat w Maratonie bierze udział ekipa z wielkopolskiej „Solidarności”. Liczba uczestników stających na starcie z roku na rok rośnie.  Świadczy to o tym, że - jak mówi Kazimierz Zimny, dyrektor maratonu i jednocześnie medalista olimpijski z Rzymu - pamięć biegaczy, którzy chcą w ten sposób upamiętnić ważne dni roku 1970 nie zanika i jest przekazywana w sztafecie pokoleń.

W Gdańsku, w Poznaniu słowo solidarność ma szczególny wymiar i obliguje do podjęcia wysiłku, podobnie jak to czynili kurierzy na tej trasie blisko 50 lat temu.

Z racji absencji zeszłorocznej zwyciężczyni Moniki Brzozowskiej nie udało się w tym roku powtórzyć ubiegłorocznego sukcesu. Jak zwykle nie zawiódł nasz kapitan Grzegorz Jezierski. Zdobył II miejsce w swojej kategorii wiekowej oraz był w czołówce klasyfikacji biegaczy „Solidarności”.

Wyniki sportowe są ważne, niemniej należy odnotować rozpoznawalność charakterystycznych koszulek z Poznania, jesteśmy, pamiętamy i będziemy pamiętać na starcie 26 edycji.

* Najszybszy na trasie gdańskiego biegu okazał się Kenijczyk, Isaac Kimutai Ngeno, który zdeklasował rywali i ukończył zawody w znakomitym czasie 2:20.31. Drugi na metę przybiegł jego rodak Evans Kipngetich (2:27.16). Trzeci zameldował się Polak i ubiegłoroczny triumfator - Rafał Czarnecki z Bliżyna (2:28.35). Wśród kobiet triumfowała Kenijka Gladys Jepkurui (2:48.57). Pełna lista wyników na stronie maratończyk.pl

W barwach wielkopolskiej „Solidarności” startowali:

• Grzegorz Jezierski, Adam Miczyński, Adrian Łukasik, Krzysztof Aleksandrowicz - reprezentujący Region Wielkopolska;
  • Piotr Bijas, Jakub Kucharski – reprezentujący Solidarność Volkswagen Poznań;
  • Ryszard Kemnitz – z Klubu Biegacza przy pilskim Oddziale Regionu Wielkopolska NSZZ „Solidarność”.

20082019maraton

Pila maraton1